Mam koło zapasowe i na badanie zatankowałem pod korek na stacji 100m od aso i niby w normie się mieści, ale nie było mnie przy pomiarze więc... Pieniczę magiczną gwarancję na skodę co niby jest a jak coś się zryje to niby nie ma. Kupiłem Pro Kit i jak dojdzie to montuję.
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez obrusKumplowi w O2FL kombi z pakietem na bezdroża wsadzają dzisiaj wspomagające, po 2 latach i ok. 25 tys. km).Profil O2 Tour'ek -> http://www.autocentrum.pl/awc/bezele...-octavia-2012/
Komentarz
-
-
Pewnie dlatego że dostawca sprężyn dalej produkuje badziew, więc w ramach akcji serwisowej nie będą mieli niczego innego do zamontowania. Wymiana szajs na szajs to tylko koszty a wszyscy użytkownicy do tego się dowiedzą że teraz należy obserwować zawieszenie - to byłaby dopiero jazda.
@pietrek125 - moja na BF-ach to miała 375 - pełne baki + koło.
Niestety po doświadczeniach z ASO obecność klienta przy pomiarze - obowiązkowa inaczej wychodzą wymiary poprawne :? Czasami ASO jest na tyle sprytne że najpierw podnosi auto żeby sprawdzić od spodu a potem opuszcza i robi pomiar - u mnie po takiej operacji stało prawie 10mm wyżej ale oczywiście wystarczyło przejechać ze 2km żeby znowu klapnęło.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcin91860Niestety po doświadczeniach z ASO obecność klienta przy pomiarze - obowiązkowa inaczej wychodzą wymiary poprawne
Zamieszczone przez marcin91860Czasami ASO jest na tyle sprytne że najpierw podnosi auto żeby sprawdzić od spodu a potem opuszcza i robi pomiar - u mnie po takiej operacji stało prawie 10mm wyżej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezelexCzemu Skoda "miga" się od zrobienia akcji serwisowej i rozwiazaniu problemu raz a dobrze ?
Skoda wdepnęła w kupę , ale zamiast wytrzeć buta' idzie dalej i zamiast go wyczyścić zakłada na nos kleszczyk ... :diabelski_usmiech
Pecunia non olet :twisted:
Komentarz
-
-
Rozwiązanie problemu ze sprężynami po gwarancji:
- propozycja ASO - w ramach "gestu handlowego" 70% ulgi na sprężyny + robocizna zgodnie z cennikiem. Wymiana tylko na typ dotychczasowy tj. 1 x biały, 1 x żółty.
Szacowany koszt całości 420 pln. Prawidłowa odpowiedź - niech się ....
Procedura wdrożona: sprężyny lesjofors'a Heavy Duty 42 857 20
koszt 390 pln (310 zł sprężyny + 80 zł montaż).
Efekt 394 mm, odczuwalne usztywnienie tylnego zawieszenia.
Temat rozrząd: zakończony.
Temat sprężyny: zakończony.
Zawieszenie: skrzypi
Co następne ?
A wygląda to tak:Załączone pliki
Komentarz
-
-
Witam od dość dawna śledze ten wątek czy komuś udało się wymienić sprężyny na gwarancji bez zaontowanego lpg? Moja Octavia jeszcze jako tako stoi ale przy 4 osobach i 3 walizkach jest efekt motorówki
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
Wczoraj byłem na mymianie sprężyn. Miały być dołożone progresyne - miały, bo się okazało (przy montażu), że są uszkodzone i niestety zabieg trzeba wykonać za tydzień :evil:.
Ale zadziwiła mnie inna sprawa - gość w serwisie zapytał (po tym jak mu powiedziałem po co przyjechałem), czy ja w ramach akcji :shock: ?
Zdziwiony byłem, że w końcu coś drgnęło. Zacząłem go dopytywać itd - no i powiedział, że SAP zaleciła wymianę sprężyn na mocniejsze w autach, które często wożą większe ciężary :lol: ? - pytanie co SAP rozumie przez pojęcie "większe ciężary" i "często"?
Czy ktoś z Was spotkał w/w "akcję "?
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103Witam.
Tak mi się udało nie mam gazu silnik 1,8 TSI , oryginalnie były BF po interwencji i pomiarach łącznie z ważeniem założyli BG . na pomiarach wyszło 380 mm.
[ Dodano: Czw 06 Gru, 12 08:18 ]
Zamieszczone przez TatraWczoraj byłem na mymianie sprężyn. Miały być dołożone progresyne
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103Przed wymianą było 380 mm , przejeżdżę zimę i jadę na pomiar
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fajny52[...] czy przy tym zestawie nie resoruje Ci za twardo?
Przejechałem wczoraj może 3 km (po różnej nawierzchni i było OK) i dziś z 10.
Jak będą jakieś bardziej sprzyjające warunki do szybszej jazdy myślę, że wszystko się wyjaśni.
Info z SAP było takie, że dostanę wspomagające + te, które były fabrycznie założone (BD).
Jak spytałem gościa w ASO jakie dostanę odpowiedział - aaaeeeyyy chyba BC.
ja: miałem BD,
ASO: BC są bardziej twarde i będzie lepiej dla Pana.
ja: BC są bardziej miękkie od BD
ASO: widzę, że Pan wie więcej ode mnie, zapytam SAP i skontaktujemy się z Panem.
Na drugi dzień zadzwonili z ASO, że będzie wymiana. Okazało się , że wspomagające założą do tych które mam - czyli BF.
Inna sprawa, że chcieli wycyganić 50 PLN za wymianę - powiedziałem, że absolutnie nie ma mowy o jakimkolwiek płaceniu. Auto jest na gwarancji i jeżeli trzeba będę się kontaktować z SAP. Po kilku minutach Pan stwierdził, że wymiana jednak będzie bezpłatna.
Teraz mój Tour (w porównaniu z pierwotną wersją sprężyn) wygląda jak scout
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
Komentarz